StoryEditor

Izrael si objednal dve nemecké ponorky

05.12.2005, 17:11
Autor:
TASRTASR

Izrael si objednal dve nemecké ponorky za zvýhodnenú cenu približne 325 miliónov dolárov za kus po tom, čo Berlín súhlasil s rozložením splátok na desať rokov. Dnes to oznámili izraelské bezpečnostné zdroje.
Podľa zdrojov napriek plánovaným veľkým škrtom v izraelskom vojenskom rozpočte generalita prišla k rozhodnutiu, že ponorky triedy Delfín sú potrebné na to, aby krajina čelila dlhodobým hrozbám ako je Irán, ktorého jadrový program zvýšil obavy, že sa snaží získať jadrové zbrane.
Izrael, ktorý je podľa predpokladov jedinou jadrovou mocnosťou na Blízkom východe, už má tri Delfíny, ktoré sú poháňané dieselovými motormi.
"Objednávka bola podpísaná a Nemci vydali exportnú licenciu. Teraz ide o to nájsť 650 miliónov dolárov, ktoré musíme za ďalších desať rokov zaplatiť, aj keď dodávka Delfínov sa očakáva ešte predtým," povedal vysokopostavený zdroj citovaný agentúrou Reuters.
Nemecké médiá v novembri oznámili, že odstupujúci kabinet Gerharda Schrödera po rokoch zdráhania sa súhlasil s predajom ponoriek Izraelu. Nemecká vláda dlho váhala s novým predajom, podľa nemeckých médií v obavách, že Izrael by mohol Delfíny vyzbrojiť jadrovými zbraňami a ohroziť stabilitu Blízkeho východu. Izraelské bezpečnostné zdroje však uviedli, že jadrom sporu bola otázka, či má Nemecko účtovať plnú cenu.
Hovorca nemeckej vlády sa k dohode odmietol vyjadriť s tým, že ide o záležitosť spolkovej bezpečnostnej rady a informácie sú tajné.
Po vojne v Perzskom zálive zo začiatku 90. rokov Nemecko, oddaný podporovateľ židovského štátu, dal dve ponorky Delfín Izraelu, ktorý následne kúpil tretiu za zlomok zvyčajnej ceny. Izrael mal dovtedy len ponorky triedy Vickers z čias druhej svetovej vojny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:11