StoryEditor

Gašparovič: Politické strany sa rehocú do tváre občana

21.09.2005, 12:28
Autor:
TASRTASR

a rehot politických strán do tváre občana a voliča považuje prezident Ivan Gašparovič súčasnú politickú situáciu v slovenskom parlamente.
Prezident bude po návrate z USA žiadať vysvetlenie od premiéra a predsedu parlamentu, ako si predstavujú ďalej fungovanie vlády na základe demokratických princípov. Predčasné voľby by boli podľa neho v tejto situácii spravodlivejším riešením, ale záleží na tom, aké motívy k nim vedú. Chce o situácii rokovať nielen so šéfmi vlády a parlamentu, ale aj s predsedami politických strán.
"To je strašné, že sa hľadajú spôsoby a systémy, ktoré nemajú nič spoločné s demokraciou a s úlohou občana. Ja si myslím, že táto situácia, ktorá na Slovensku nastala, oddialila zase takú dôveryhodnosť občana v politické strany najmenej dve volebné obdobia," dodal prezident.
Osobne je sklamaný, ako sa politické strany správajú k občanovi a voličovi. "Myslím si, že budem apelovať na voliča pri voľbách, či už budú predčasné, alebo v riadnych termínoch, aby skutočne zaujal pozíciu dominantnú, aby občan rozhodol kto bude ďalej viesť štát," doplnil.
V prípade patovej situácie v parlamente podľa neho nejde o to, či opozícia, alebo koalícia ustúpi, ale o systém práce ako sa jedna strana snaží sfunkčniť a druhá znefunkčniť parlament.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:39