StoryEditor

Irán oslávi stabilizáciu nukleárneho programu

01.02.2007, 15:00
Autor:
SITASITA
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád na úvod desaťdňových osláv vzniku islamskej republiky vyhlásil, že Irán oslávi "stabilizáciu" svojho jadrového programu už na budúci týždeň.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád na úvod desaťdňových osláv vzniku islamskej republiky vyhlásil, že Irán oslávi "stabilizáciu" svojho jadrového programu už na budúci týždeň. Teherán podľa všetkého oznámi odštartovanie inštalovania tritisíc centrifúg v zariadení na obohacovanie uránu v Natanze. V Iráne sa vo štvrtok začali oslavy 28. výročia islamskej revolúcie v roku 1979, ktorá znamenala zvrhnutie proamerického šacha Muhammada Rézu Páhlavího a nástup tvrdého náboženského krídla k moci.
Spojené štáty už varovali, že inštalácia tritisíc centrifúg môže viesť k ďalším sankciám voči Iránu, od ktorého Organizácia Spojených národov požaduje zrušenie programu obohacovania uránu. Iránsky prezident povedal, že jeho vláda je odhodlaná pokračovať v jadrovom programe, a to napriek sankciám Bezpečnostnej rady OSN schváleným v decembri za odmietanie zastaviť proces obohacovania, ktorý môže byť zneužitý na výrobu atómovej bomby.
Islamská republika oslávi "stabilizáciu a nastolenie svojho plného práva" obohacovať urán, vyhlásil Ahmadínedžád vo štvrtok, keď sa poklonil pri hrobke lídra revolúcie z roku 1979 ajatolláha Ruholláha Chomejního pri Teheráne. "Od vlády sa vyžaduje, aby splnila túto národnú vôľu," citovala tlačová agentúra IRNA prezidenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:58