StoryEditor

Putin chce eliminovať obavy občianskych organizácií v Rusku

25.11.2005, 07:57
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že v snahe odstrániť obavy občianskych organizácií z ich poškodenia najnovším zákonom prijme adekvátne opatrenia.
Dolná komora ruského parlamentu totiž v stredu v prvom z troch čítaní schválila návrh zákona o prísnej kontrole mimovládnych organizácií (MVO), ktorý obmedzí aktivity zahraničných skupín, ako aj domácich organizácií dostávajúcich financie zo zahraničia. Vyvolala tým ihneď protesty organizácií, ako Amnesty International či Human Rights Watch, ktoré tvrdia, že sa im po tomto kroku bude v Rusku ťažko fungovať.
"Jednoznačne budem o tom rokovať s predstaviteľmi dolnej komory," prisľúbil Putin. "Budem s nimi diskutovať o tejto situácii, aby akékoľvek kroky v tejto kauze nepoškodili občianske skupiny v Rusku," dodal.
Občianske mimovládne organizácie sa v oblastiach - od ľudských práv, ekológie, charity po šport - majú podľa zákona opätovne zaregistrovať. Zahraničné skupiny nebudú môcť pôsobiť v Rusku priamo - ich zastupiteľstvá budú zakázané.
Ruským organizáciám zákon obmedzuje možnosť zamestnávať zahraničných pracovníkov a prijímať peniaze zo zahraničia, ktoré nebudú môcť dostávať na politické účely.
Viacerí pozorovatelia uviedli, že nové opatrenia odrážajú podozrievavosť Kremľa voči takýmto organizáciám po tzv. oranžovej revolúcii na Ukrajine.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:11