StoryEditor

Letné konflikty a jarné voľby ovplyvnia v Maďarsku jesennú schôdzu parlamentu

09.09.2005, 17:25
Autor:
TASRTASR

Vystúpením premiéra Ferenca Gyurcsánya začne sa v pondelok jesenná schôdza maďarského parlamentu. Bude to posledná ucelená schôdza v cykle ľavicovo-liberálnej vlády, podľa pozorovateľov bude ovplyvnená doznievajúcimi letnými konfliktami a prichádzajúcimi jarnými parlamentnými voľbami.
Vláda predloží 38 návrhov, pritom avizovala, že v prípade podpory opozície ráta aj s prijatím 11 návrhov, pre ktoré je potrebná dvojtretinová väčšina poslaneckých hlasov. Plenárne zasadnutia budú vo väčšine prípadov v pondelok a v utorok, výnimkou budú v októbri a v novembri dni, počas ktorých budú prerokúvať návrh štátneho rozpočtu.
Leto prinieslo v maďarskom politickom živote množstvo konfliktov, od vyhlásenia opozičného lídra a expremiéra Viktora Orbána o "geneticky kódovanej" ľavici škodiacej národu a o znovuzoštátnení, cez zverejnenie videozáznamov vypočúvania hlavného obvineného v brokerskej kauze a vyšetrovania okolností zbohatnutia expremiéra a premiéra, až po balík konfliktov súvisiacich s privatizačným procesom.
Pozorovatelia však upozorňujú, že to všetko bola iba slabá predohra toho, čo sa na jesennej schôdzke zákonodarného zboru pravdepodobne udeje, lebo bez výnimky každej parlamentnej strane ide o veľa.
O holú parlamentnú existenciu bojuje opozičné Maďarské demokratické fórum (MDF) a podobne je na tom aj koaličný Zväz slobodných demokratov (SZDSZ).
Opozičný Zväz mladých demokratov (FIDESZ) sa o svoj osud nemusí obávať ani v prípade prehry, síce potom si už iba ťažko zachovajú Viktor Orbán a László Kövér svoju doterajšiu nedotknuteľnosť.
Vládnej Maďarskej socialistickej strane (MSZP) nejde iba o to, či sa im prvýkrát v histórii po zmene režimu podarí vytvoriť vo dvoch po sebe nasledujúcich cykloch vládu, ale aj o to, či výmena generácií, ktorá vlani v krátkom čase dostala do kresla premiéra Gyurcsánya a na čelo strany Istvána Hillera, bola uskutočnená úspešne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:39