StoryEditor

Severná Kórea údajne obnovila práce na budovaní jadrových reaktorov

30.06.2005, 13:55
Autor:
TASRTASR

Severná Kórea obnovila práce na budovaní dvoch jadrových reaktorov, ktoré prerušila na základe dohody s USA z roku 1994. Dnes to oznámil japonský denník Nihon Keizai Šimbun.
Nihon Kiezai, citujúc nemenované zdroje americkej vlády a iné zdroje vo Washingtone, uviedol, že Severná Kórea opäť stavia 50.000-kilowatový reaktor v Jongbjone a 200.000-kilowatový reaktor v Tchečchone, severne od Pchjongjangu.
Severná Kórea nedávno Spojeným štátom "nepriamo" oznámila, že obnovuje budovanie jadrových zariadení, citoval japonský denník svoje zdroje. Obnovenie prác na reaktoroch potvrdili fotografie špionážnych satelitov a iné dáta, dodali noviny.
Na základe dohody z roku 1994 Severná Kórea zastavila budovanie ťažkovodných reaktorov výmenou za dodávky energie a dvoch ľahkovodných reaktorov, ktoré nie sú vhodné pre výrobu materiálu pre jadrové zbrane.
Krok Pchjongjangu by mohol mať za cieľ demonštrovať USA, že komunistický štát je schopný bez problémov urýchliť svoj jadrový zbrojný program, povedali zdroje novinám. Dobudovanie zariadení má podľa očakávaní trvať niekoľko rokov.
Severná Kórea, ktorá od júna 2004 bojkotuje šesťstranné rokovania o svojich jadrových ambíciách, vo februári vyhlásila, že vlastná jadrové zbrane. V ostatnom čase Pchjongjang naznačil, že sa možno vráti na rokovania, do ktorých sú okrem oboch kórejských štátov zapojené USA, Čína, Rusko a Japonsko.
Severokórejský líder Kim Čong-il nedávno povedal juhokórejskému ministrovi pre zjednotenie Čchung Dong-jongovi, že jeho krajina je pripravená vrátiť sa na rozhovory, ak budú splnené určité podmienky - napríklad, ak bude Washington k Pchjongjangu pristupovať ako k partnerovi.
Administratíva prezidenta Georgea W. Busha minulý týždeň vyzvala Severnú Kóreu, aby urýchlene stanovila termín pre obnovenie šesťstranných rozhovorov.
Spojené štáty v tomto smere pred časom zintenzívnili diplomatický tlak, v rámci ktorého šéfka americkej diplomacie Condoleezza Riceová podľa očakávaní uskutoční ďalšiu ázijskú cestu.
Severokórejský diplomatický zdroj, ktorý v utorok citovala ruská agentúra Interfax, vyhlásil, že Pchjongjang sa pripravuje k rokovaniam vrátiť v druhej polovici júla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 20:19