StoryEditor

Kozmonauti z ISS vyšli na niekoľko hodín do otvoreného vesmíru

19.08.2005, 11:55
Autor:
TASRTASR

Dvaja kozmonauti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) vo štvrtok na päť hodín opustili tento komplex a vyšli do otvoreného vesmíru.
Sergej Krikaľov, ktorý na budúci týždeň oslávi 47 rokov, a John Phillips (54) opustili pristávací modul Pirs krátko po 21.00 h SELČ, aby začali svoj prvý pobyt v otvorenom kozme od príchodu na stanicu pred štyrmi mesiacmi.
Tento krok nasleduje iba jeden a pol týždňa po odlete raketoplánu Discovery. Počas piatich hodín trvania misie dvojice astronautov zostala ISS prázdna. Na tamojšie systémy po celú dobu dohliadali letoví kontrolóri v Houstone a Moskve.
Astronauti počas pobytu vo voľnom vesmíre opravili a nahradili niektoré experimentálne prístroje na vonkajšej strane ISS.
Medzi zariadeniami, ktoré priniesli späť na stanicu, bola aj figurína vybavená radiačnými senzormi, prostredníctvom ktorej majú odborníci získať predstavu o tom, ako radiácia vo vesmíre pôsobí na ľudské telo.
Nainštalovali aj televíznu kameru, ktorá bude potrebná, keď na budúci rok uskutoční svoj debutový let k stanici nová európska nákladná vesmírna loď.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 11:43