StoryEditor

Stovky demonštrantov protestovali proti násiliu v Acapulcu

19.02.2007, 07:57
Autor:
SITASITA

Okolo 500 obyvateľov mexického turistického mesta Acapulco sa zúčastnilo v nedeľu na demonštrácii s požiadavkou zastaviť násilnú trestnú činnosť v meste. Protest sa konal desať dní po útoku ozbrojencov na dve policajné stanice, pri ktorom zahynuli piati policajti a dve pracovníčky. Podnikatelia, aktivisti, rodiny a deti, mnohí oblečení v bielom oblečení symbolizujúcom ich výzvu na mier, sa zúčastnili na pochode cez hotelovú oblasť Acapulca.
Organizátor pochodu Sari Enriquez uviedol, že mnohí obyvatelia žijú v strachu. Za posledných 14 mesiacov bolo zabitých 250 ľudí, mnohí počas bojov drogových gangov. "Preto sa pochod koná, pretože všetci tu žijeme v strachu, aj tí, ktorí si môžu zaplatiť bezpečnostné služby. Je smutné, že to dospelo až sem, pretože sme minuli veľa peňazí na verejnú bezpečnosť," povedal.
Minulý mesiac za neobjasnených okolností v meste zahynul Kanaďan. Podľa polície ho zrazilo auto, jeho príbuzní však veria, že ho zbili na smrť v nočnom klube. Tento mesiac postrelili dvoch ďalších Kanaďanov. Nedeľa bola v Acapulcu pomerne pokojná, na rozdiel od iných častí Mexika. Pri severnom meste Monterrey postrelili do hlavy ročné dievčatko a jej otca zranili neznámi útočníci strieľajúci na ich auto, informovala vládna tlačová agentúra Notimex. Dieťa je v kritickom stave v miestnej nemocnici a otec je vo vážnom stave s tromi strelnými zraneniami. Motív útoku nie je známy. V severnom štáte Chihuahua polícia v nedeľu informovala, že našla telá troch zastrelených mladých mužov v aute pri meste Madera, asi 300 kilometrov južne od hraníc s Novým Mexikom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:53