StoryEditor

Scheffer prisľúbil Ukrajine pomoc pri reformách v armáde

24.10.2005, 14:14
Autor:
TASRTASR

Generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer prisľúbil dnes Ukrajine pomoc pri reformách v armáde, ktoré sú potrebné na členstvo vo vojenskom pakte.
Scheffer sa na jednodňovom stretnutí ministrov obrany členských štátov NATO v Litve vyhol stanoveniu cieľového termínu ukrajinského členstva v aliancii.
"Dvere do NATO zostávajú otvorené," uviedol Scheffer a zdôraznil, že rýchlosť a úspech integrácie Ukrajiny do aliancie závisí od jej politických a vojenských reforiem.
Jednodňová schôdzka je poslednou v sérii kontaktov, zdôrazňujúcich snahu NATO zlepšiť si vzťahy s Ukrajinou od oranžovej revolúcie, ktorá dosadila do čela štátu prozápadne orientovaného Viktora Juščenka. Ukrajinský prezident si stanovil za kľúčový cieľ členstvo v NATO a dúfa, že k prístupovým rokovaniam dôjde už na budúci rok.
Pred dnešným stretnutím ukrajinský minister obrany Anatolij Gricenko vyjadril presvedčenie, že vláda je schopná prekonať dve hlavné prekážky, ktoré ju delia od členstva v aliancii - nízka mienka, ktorú majú mnohí Ukrajinci o NATO, a opozícia v Moskve.
Podľa neho Rusi nevnímajú pobaltské štáty (Litva Lotyšsko a Estónsko), ktoré vstúpili do aliancie uplynulý rok aj napriek silnému nesúhlasu Moskvy, ako určitý druh ohrozenia.
Gricenko sa pokúšal upokojiť Moskvu tvrdením, že NATO na Ukrajine nerozmiestni jadrové zbrane a že ruská Čiernomorská flotila môže zotrvať v prístave Sevastopoľ, kde dostala povolenie do roku 2017.
Americký minister obrany Donald Rumsfeld, ktorý sa stretol s Gricenkom v nedeľu, pochválil ukrajinskú vládu za jej reformné úsilie. "Došlo k pokroku a my to podporujeme," vyhlásil.
Ambície Ukrajiny vstúpiť do aliancie intenzívne podporuje aj desať bývalých krajín sovietskeho bloku, ktoré sa už do paktu integrovali. Avšak niektoré členské krajiny sa obozretne pozerajú na doterajšiu východnú expanziu k niekdajšiemu sovietskemu teritóriu a naliehajú na Kyjev, aby v prvom rade podstúpil reformy ohľadom stabilizácie krehkej demokracie a boja proti rozšírenej korupcii a aby zmodernizoval svoju zastaranú vojenskú techniku z čias sovietskej éry.
Gricenko a jeho kľúčový spojenec prezident Juščenko majú v pláne zredukovať ukrajinské ozbrojené sily v priebehu šiestich rokov na polovicu a vytvoriť mobilné jednotky, ktoré budú schopné spoločne operovať s jednotkami NATO.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 05:03