StoryEditor

Väčšina Izraelčanov podporuje odchod Olmerta, Pereca a Haluca

25.08.2006, 10:19
Autor:
SITASITA

Väčšina Izraelčanov chce, aby premiér Ehud Olmert, minister obrany Amir Perec a šéf armády Dan Haluc odstúpili z dôvodu zlyhania v spornej vojenskej operácii v južnom Libanone, ktorá sa ukončila prímerím 14. augusta. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky zverejnených v piatkovom vydaní najväčšieho izraelského denníka Jediot Achronot
Z 500 respondentov si 63 percent myslí, že premiér, ktorého nepopulárnosť rastie, by mal odstúpiť a len 23 percent je názoru, že by mal ostať. S premiérovým výkonom bolo spokojných 26 percent, ale až 74 percent vyjadrilo nespokojnosť s pôsobením svojho lídra. Hodnotenie izraelského premiéra bolo tak najnižšie od jeho nástupu do úradu pred štyrmi mesiacmi.
Podľa prieskumu je 74 percent ľudí presvedčených, že Perec, ktorého vojenské skúsenosti sú limitované na povinnú vojenskú službu v rámci Izraela, by mal odstúpiť a 54 percent si želá odchod Haluca z postu veliteľa ozbrojených síl.
Ak by sa v auguste konali parlamentné voľby, vyhrala by izraelská pravica opozičného lídra Benajmina Netanjahua, ktorý je podľa prieskumu v súčasnosti najpopulárnejším izraelským politikom. Najbližšie voľby by sa mali uskutočniť až v roku 2020, ale podľa niektorých izraelských novinárov rastúca nespokojnosť verejnosti môže Olmertov kabinet prinútiť predčasne odísť.
Prieskum verejnej mienky, ktorý urobil nezávislý inštitút Dahaf Institute medzi 499 respondentmi, mal štatistickú odchýlku 4,5 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 22:04