StoryEditor

Médiá reagujú na úmrtie Pinocheta

11.12.2006, 14:58
Autor:
SITASITA

Čílsky diktátor Augusto Pinochet zomrel bez toho, aby čelil spravodlivosti, pričom teraz ho môže súdiť iba história, uviedol v pondelok ruský oficiálny denník Rossijskaja Gazeta. "Kto bol Pinochet pre svoju krajinu a pre svet? Zloduch, ktorý zomrel predtým, ako ho odsúdili, alebo zakladateľ prosperujúceho Čile? História ho bude súdiť," uviedol denník v reakcii na nedeľné úmrtie dlhoročného čílskeho prezidenta.
Liberálny denník Kommersant poznamenal, že Pinochetov zmiešaný systém slobodnej trhovej ekonomiky a represívnej politickej kontroly "niekoľko rokov vyvolával záujem Ruska". "Stúpenci generála hovoria, že zachránil krajinu a ukázal cestu modernizácie v podmienkach autoritárskeho režimu," uviedol Kommersant. Denník však zároveň uviedol, že Pinochet "uvrhol polovicu krajiny do chudoby a zanechal za sebou spoločnosť s hlbokou sociálnou a morálnou traumou". Denník Vremja Novosti popísal Pinocheta ako "najnenávidenejšieho politika 20. storočia".
Generál Augusto Pinochet, ktorý zomrel v nedeľu na následky srdcového infarktu, symbolizoval vojenskú represiu v Južnej Amerike. Nikdy nestál pred súdom za žiadne obvinenia, keďže jeho právnici argumentovali "miernou demenciou", vďaka ktorej by sa nemohol sám obhajovať. Pinochet nastúpil k moci v roku 1973 po vojenskom prevrate proti socialistickému prezidentovi Salvadorovi Allendemu. Éra jeho vlády dodnes hlboko rozdeľuje čílsku verejnosť. Niektorí Čiľania ho velebia za nahradenie socializmu politikou voľného trhu. Iní ho vinia z tragédie troch tisíc ľudí, ktorí boli popravení, väznení, alebo zmizli. Bývalý diktátor čelil viac ako 250 obvineniam z údajného porušovania práv, vrátane neslávnej Karavány smrti, ktorá zabila 75 oponentov režimu po tom, čo si uzurpoval moc.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 22:56