StoryEditor

Benedikt XVI. oslavuje 80. narodeniny skromne

16.04.2007, 14:34
Autor:
SITASITA

Pápež Benedikt XVI. v pondelok, v deň svojich 80. narodenín, dal zamestnancom vo Vatikáne deň voľna a mimoriadnu odmenu 500 eur. Sám mal na programe iba obed s kardinálmi a koncert klasickej hudby na svoju počesť. Svoje narodeniny spolu s druhým výročím zvolenia za hlavu katolíckej cirkvi, ktoré pripadne na štvrtok, pápež oslávil v nedeľu omšou na vatikánskom Námestí svätého Petra, na ktorej sa zúčastnilo približne 50 tisíc pútnikov.
Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Alexej II. v pondelok Benedikta pochválil ako "úprimného a hlboko zbožného kresťana, ktorý hovorí zo srdca". Taliansky prezident Giorgio Napolitano pápežovi zablahoželal v mene talianskeho národa, "ktorého hlboké a odveké vzťahy so Svätou stolicou sú živené spoločnými hodnotami mieru a podpory ľudskej dôstojnosti". V Taliansku, Nemecku a Poľsku v pondelok začali predávať pápežovu novú knihu Ježiš Nazaretský. Pápež Benedikt XVI. sa v týchto dňoch chystá na cestu do Brazílie, ktorá sa uskutoční v máji. Pôjde o jeho prvú cestu na americký kontinent, počas ktorej sa stretne s juhoamerickými a karibskými biskupmi.
Benedikt XVI. sa narodil 16. apríla 1927 ako Joseph Ratzinger v bavorskom meste Marktl am Inn. Za kňaza ho vysvätili v roku 1951. Začiatok svojej kariéry strávil ako profesor teológie a v marci 1977 sa stal mníchovským arcibiskupom. Neskôr stál na čele vatikánskej Kongregácie pre doktrínu viery.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 02:06