StoryEditor

Sarajevo vidí hrozbu v násilnej nezávislosti Kosova

01.12.2005, 07:57
Autor:
TASRTASR

Pre vývoj v regióne západného Balkánu by podľa premiéra Bosny a Hercegoviny Adnana Terziča bolo v súčasnosti najväčšou hrozbou vyhlásenie nezávislosti Kosova bez splnenia príslušných právnych podmienok. Terzič to uviedol v Sarajeve na stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom, ktorý je na oficiálnej návšteve Bosny a Hercegoviny.
Témou rokovania bola i snaha Bosny a Hercegoviny integrovať sa do európskych a transatlantických štruktúr. Členstvo v aliancii by podľa Terziča stabilizovalo bezpečnostnú situáciu v Bosne a Hercegovine. Predseda rady ministrov ďalej konštatoval, že Bosna a Hercegovina si nemôžu dovoliť nevyužiť slovenské skúsenosti zo vstupu do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.
Prezident Gašparovič ocenil úspechy Bosny a Hercegoviny v oblasti reformy ozbrojených síl a polície, čo podľa neho posúva túto balkánsku krajinu bližšie k programu NATO Partnerstvo pre mier. Slovenský prezident sa tiež vyslovil za posilnenie dvojstranných politických vzťahov, ako aj obchodnej a ekonomickej spolupráce medzi oboma krajinami. TASR o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.
Prezident Gašparovič sa dnes stretol aj s Draganom Čavičom, prezidentom Republiky srbskej, ktorá popri moslimsko-chorvátskej Federácii Bosny a Hercegoviny tvorí druhú časť spoločného štátu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:58