StoryEditor

Podozrivý britský terorista zatknutý v Mexiku je obyčajným turistom

23.06.2005, 13:10
Autor:
TASRTASR

Britský občan libanonského pôvodu, ktorého zatkli v Mexiku a označili za významného podozrivého teroristu s možným spojením s páchateľmi útokov z 11. septembra 2001, je v skutočnosti turista nepredstavujúci žiadnu hrozbu. Priznali to v stredu mexické úrady.
Federálni vyšetrovatelia v utorok oznámili, že v spolupráci s americkými orgánmi zadržali v štáte Baja California Sur britského občana Amera Haykela, hľadaného Spojenými štátmi americkými a spojeného s extrémistickými skupinami pravdepodobne zapletenými do útokov v USA.
V stredu však mexickí vyšetrovatelia uviedli, že americké úrady nedávno Haykela zbavili podozrenia, "zabudli" však jeho meno vyradiť zo zoznamu hľadaných teroristov. Podľa generálnej prokuratúry vzbudil podozrenie, keď v máji prekročil hranice do USA, kde ale čoskoro zistili, že nemá kontakty s teroristickými skupinami.
Haykel strávil v Mexiku jeden mesiac ako turista a po prepustení z väzby môže s vízami ostať v krajine ešte niekoľko týždňov, informoval imigračný úrad.
Jeho prípad je najnovším z falošných poplachov týkajúcich sa údajných podozrivých teroristov v strednej Amerike, ktorá je vnímaná ako slabé miesto vo "vojne" USA proti terorizmu. V máji sa v Nikarague ukázala byť omylom výstraha o prítomnosti dvoch agentov al-Káidy v krajine.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 03:23