StoryEditor

OSN: Rusko a USA sa pohádali o Bielorusku

13.12.2006, 07:40
Autor:
SITASITA

Diplomati z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady (BR) OSN a Nemecka mali v utorok v New Yorku rokovať o novom európskom návrhu rezolúcie o Iráne. Rokovanie však bolo odložené pre ostrý spor medzi Ruskom a Spojenými štátmi na pôde BR, informuje s odvolaním na nemenovaných amerických diplomatov agentúra AP.
Rusko podľa diplomatických zdrojov nevyberane a ostro zareagovalo na príhovor popredného amerického diplomata Williama Brencicka, ktorý na pôde BR hovoril o bieloruskom opozičnom politikovi Alexandrovi Kozulinovi. Ten podstúpil 54-dňovú hladovku za prepustenie všetkých politických väzňov režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Sám je jedným z nich - odpykáva si päť a polročný trest za účasť na nepovolenom opozičnom zhromaždení. Nečakaná zmienka o pomeroch v Bielorusku, ktoré nebolo na programe rokovania BR, podľa diplomatických zdrojov poriadne "nazlostila" ruského veľvyslanca v OSN Vitalija Čurkina.
Aj podľa britského veľvyslanca v OSN Emyra Jonesa Parryho si mohli USA pre diskusiu o Bielorusku vybrať radšej vhodnejší čas. "Nebolo to z americkej strany veľmi dobre načasované," povedal Parry. Práve na utorňajšom rokovaní, ktoré sa z dôvodu hnevu Moskvy zatiaľ odkladá, sa totiž očakával prielom v rokovaniach o protiiránskej rezolúcii. Proti tej mali doteraz vážne výhrady najmä Rusko a Čína, v posledných dňoch však tieto krajiny signalizovali, že sa ich postoje približujú názorom ostatných stálych členov BR - USA, Veľkej Británie a Francúzska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:12