StoryEditor

Kadima postaví do prezidentského súboja Šimona Peresa

28.01.2007, 11:25
Autor:
SITASITA

Kandidátom vládnej strany Kadima na post izraelského prezidenta bude nositeľ Nobelovej ceny mieru, podpredseda vlády a bývalý šéf izraelskej diplomacie Šimon Peres. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním na vysokopostaveného predstaviteľa Kadimy, ktorý si prial zostať v anonymite. O nominácii Peresa do súboja o post prezidenta židovského štátu rozhodla v nedeľu v Jeruzaleme rada ministrov Kadimy. Zámer nominovať na tento post túto ikonu izraelskej politiky ohlásil už vo štvrtok premiér a predseda Kadimy Ehud Olmert.
Peres bol dlhé roky predsedom ľavicovej Strany práce, koncom roka 2005 však vstúpil do Kadimy, ktorú založil vtedajší premiér Ariel Šaron a ktorej vedenie po zhoršení Šaronovho zdravotného stavu prevzal súčasný premiér Olmert. Peres zatiaľ súhlas s nomináciou nepotvrdil.
V Izraeli volí prezidenta parlament v tajnej voľbe. Súčasnému prezidentovi Moše Kacavovi sa končí funkčné obdobie v júli tohto roku. Je však možné, že Kacav z tohto postu odíde predčasne - vyšetrujú ho totiž v súvislosti s údajným znásilnením a ďalšími zločinmi, ktorých sa mal vo funkcii dopustiť. Izraelský parlament vo štvrtok schválil Kacavovu žiadosť o dočasné uvoľnenie z funkcie z dôvodu jeho možného obvinenia. Dočasné uvoľnenie z funkcie umožní Kacavovi ponechať si prezidentskú imunitu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:08