StoryEditor

Putin nečakane zavítal do Čečenska

12.12.2005, 13:51
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nečakane zavítal do Čečenska, aby sa zúčastnil na ustanovujúcom zasadaní nedávno zvoleného parlamentu.
V krátkom príhovore po tom, ako jeho helikoptéra pristála v Groznom, vyjadril vďaku všetkým, ktorí sa zúčastnili na parlamentných voľbách a zapojili sa tak do mierového procesu v Čečensku.
Putin - ešte ako predseda vlády - v roku 1999 vyslal jednotky do Čečenska, aby tam obnovili ústavný poriadok v súlade s ruskými zákonmi. Do dnešného dňa sú však každodennou realitou ozbrojené potýčky medzi príslušníkmi federálnych síl a povstaleckými jednotkami bojujúcimi za nezávislosť Čečenska od Ruskej federácie. Republika je častým dejiskom únosov a zmieta sa vo vysokej nezamestnanosti.
Na základe výsledkov volieb, ktoré sa konali pred dvoma týždňami, vznikol po piatich rokoch prvý čečenský zákonodarný zbor. Hlasovaním vyvrcholil mierový plán, ktorého realizáciu nariadil Kremeľ.
Víťazom hlasovania sa podľa očakávania stala vládna prokremeľská strana Jednotné Rusko - stabilizáciu situácie v republike však v súvislosti s tým očakáva len máloktorý z politických pozorovateľov. Druhé miesto obsadila Komunistická strana a tretie liberálny Zväz pravicových síl.
Podľa pozorovateľov Rady Európy neboli voľby slobodné, pretože prebehli v atmosfére strachu a obáv.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:40