StoryEditor

Čína vyšle do Sudánu 435 príslušníkov svojich mierových jednotiek

09.09.2005, 11:50
Autor:
TASRTASR

Čína vyšle do Sudánu v rámci misie OSN 435 príslušníkov svojich mierových jednotiek s prvou skupinou pripravenou opustiť krajinu nadchádzajúci mesiac. Ich sily budú zložené zo ženistov, transportnej jednotky a lekárskeho tímu, informovala vo štvrtok čínska agentúra Sinchua.
Čínske jednotky majú za úlohu vybudovať a opraviť v Sudáne cesty, letiská, mosty a zariadenia na dodávky elektrickej energie a vody, vrátane poskytovania lekárskej starostlivosti. Prvých 165 príslušníkov mierového zboru má odcestovať v októbri.
Čína sa postavila proti snahám OSN potrestať sudánsku vládu sankciami po vypuknutí násilia v Darfúre tvrdiac, že ide o vnútornú záležitosť krajiny. Peking spravidla nalieha na svetové inštitúcie, aby nevynášali rozsudky na inými krajinami. Údajne sa tým chce vyhnúť revízii svoje vlastnej represívnej politiky. Záujem Číny o ropu v Sudáne taktiež stavia Peking do zdráhavej pozície ohľadom kritiky vlády tejto africkej krajiny.
Čína už vyslala svoje mierové jednotky v rámci misií OSN do Východného Timoru, Bosny, Libérie, Afganistanu, Kosova a na Haiti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:40