StoryEditor

Times: Odsunom z pásma Gazy sa Šaron podujal na veľké riziko

15.08.2005, 12:31
Autor:
TASRTASR

Začínajúce sa sťahovanie židovských osadníkov a vojakov z pásma Gazy je veľkým rizikom, na ktoré sa podujal Ariel Šaron, konštatuje dnes britský denník Times a upozorňuje, že izraelský premiér bude potrebovať pomoc zvonku, ak má byť celý proces úspešný.
Odsun osadníkov potrvá niekoľko týždňov, domnieva sa denník, a nebude to veľmi príjemná skúsenosť ani pre Šarona, ani pre jeho vládu či izraelskú verejnosť.
Je možné, že dôjde k zrážkam medzi jednotlivými tábormi v rámci Izraela. Je tiež možné, že zmätok a rozčarovanie využijú palestínski fanatici a zaútočia či už na sťahujúcich sa osadníkov, alebo na inom mieste v Izraeli, kde sa nesústredí až tak veľká pozornosť.
Mnohí označujú odsun Izraelčanov z pásma Gazy za gesto. Noviny Times tvrdia, že cena, ktorú za toto rozhodnutie už doteraz Šaron zaplatil, je taká vysoká, že ide o veľmi veľké gesto. Musel bojovať s členmi vlastnej strany, zmeniť vládnu koalíciu, a to až do takej miery, že si za partnera prizval izraelskú Stranu práce - hlavného nepriateľa jeho vlastnej strany Likud.
Najviac zo Šaronovej politiky vyťažia bežní Palestínčania, tvrdia Times. Viac ako 1,4 milióna z tých, čo žijú v pásme Gazy, si bude autonómne spravovať svoje záležitosti. Malo by sa im dostať výdatnej medzinárodnej pomoci.
Počas nastávajúcich zložitých týždňov však musia Šaronovi pomôcť ľudia mimo Izraela. Palestínsky vodca Mahmúd Abbás sa rozhodol začať dialóg s militantnými organizáciami ako Hamas či Islamský džihád v nádeji, že ich privedie na umiernenú cestu.
To, ako Palestínčania zareagujú na odchod izraelských osadníkov a vojakov, bude podľa denníka dôležité pre hodnovernosť a zmysluplnosť celej stratégie odchodu.
Iným problémom je ochrana hraníc pásma Gazy. Cez hranice medzi Gazou a Egyptom sa do Gazy pašovalo v minulosti množstvo zbraní. Egyptské bezpečnostné sily musia túto aktivitu potlačiť, upozorňujú Times.
Ak všetko dobre dopadne, riziko, ktoré podstúpil Šaron, umožní oživenie mierového procesu na Blízkom východe. Ak sa to však nepodarí, uzatvára denník, vina nebude na rukách izraelského premiéra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 16:04