StoryEditor

Ind bol zatvorený 54 rokov na psychiatrii kvôli zle diagnostikovanej chorobe

18.10.2005, 16:41
Autor:
TASRTASR

Machal Lalung, ktorého zavreli z dôvodu údajnej duševnej choroby, bol po viac ako polstoročí prepustený z psychiatrickej liečebne v meste Tezpur v štáte Ásam na severozápade Indie.
Lalunga prepustili pred pár mesiacmi po tom, čo komisia na ochranu ľudských práv zistila, že zodpovední zdravotnícki pracovníci urobili chybu pri diagnostikovaní pacientovej choroby, ktorý trpel na epilepsiu.
Lalungovo väznenie, ktoré trvalo 54 rokov, šokovalo aktivistov za ochranu ľudských práv a aj samotných psychiatrických expertov v Indii. V tejto krajine nie je bežné označovať ľudí za psychicky chorých a zatvárať ich doma či do liečební na mesiace alebo dokonca roky. Doktori, ktorí sa o neho starali, sú už na dôchodku a zdravotné záznamy o ňom chýbajú. Keď sa zodpovední o tom dozvedeli, začali konať, aby mohol byť dnes už 77-ročný starec čím skôr prepustený.
Muž si už nespomína na svoju rodinu, zabudol dialekt svojho kmeňa, ba aj chuť svojho obľúbeného jedla. Dokonca si ani nespomína, ako a kto ho priviedol do liečebne.
Lalungovi, ktorého prichýlil jeho synovec, je ľúto, čo sa s ním stalo, no podľa neho nemá význam rozhorčovať sa nad chybami minulosti. Spočiatku vraj prosil zdravotný personál, aby ho prepustili, no nikto ho nepočúval.
Sestra nešťastníka rozprávala svojmu synovi o záhadnom zmiznutí jej brata. Synovcovi sa podarilo vypátrať Lalunga vďaka tomu, že jedného muža z jeho dediny zatvorili do tej istej liečebne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:39