StoryEditor

Adams vyzval na realizáciu severoírskej veľkonočnej mierovej dohody

29.07.2005, 09:24
Autor:
TASRTASR

Po dnešnom vyhlásení Írskej republikánskej armády (IRA) už britská a írska vláda nemajú dôvod neobnoviť v Severnom Írsku spoločnú vládu protestantov a katolíkov. Uviedol to dnes predseda strany Sinn Féin Gerry Adams s tým, že Británia tiež musí začať zo sťahovaním vojakov z provincie.
"Teraz už pre britskú a írsku vládu neexistuje žiadna možná výhovorka, aby plne a poctivo nerealizovali dohodu z Veľkého piatku," vyhlásil Adams, ktorého strana je politickým spojencom IRA. Adams bol vysokým veliteľom IRA od polovice 70. rokov do mája, keď údajne odstúpil zo sedemčlenného velenia skupiny,
IRA sa dnes zriekla násilia ako politickej zbrane, čo vlády v Londýne a Dubline privítali ako rozhodný krok k trvalému mieru v Severnom Írsku. Apelovala tiež na protestantskú väčšinu v regióne, aby jej novú pozíciu prijala ako dostatočné východisko pre obnovenie rokovaní o deľbe moci, kľúčovom cieli mierovej dohody z roku 1998.
Vyhlásenie, distribuované vo forme DVD a prečítané jedným z najdlhšie väznených členov skupiny, je vnímané ako reakcia na priamu výzvu Adamsa, aby sa IRA "vzdala zbraní a prijala politiku".
Podľa Adamsa je dnešná deklarácia zo strany IRA vyhlásením konca vojny. Probritská protestantská komunita i niektorí analytici však upozornili, že skupina, ktorá v minulosti už nesplnila verejné prísľuby, ponechala nezodpovedané viaceré kľúčové otázky a nerozpustí sa.
Ian Paisley, vodca ultrakonzervatívnej Demokratickej unionistickej strany (DUP), bude podľa vlastných slov posudzovať IRA podľa jej činov, nie slov. Ako uviedol, IRA v deklarácii nezaručila dostatočnú transparentnosť odzbrojenia a neohlásila ukončenie "kriminálnych aktivít".
Podľa Adamsa je vyhlásenie IRA "priamou výzvou" pre DUP, aby sa prestala pozerať do minulosti a snažila sa o mier. Adams upozornil, že republikáni by nemali byť prekvapení pokračujúcim odporom k ich cieľom, ku ktorým patrí koniec britskej vlády a rozdelenia Írska.
1 2 3 gon žab

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 16:22