StoryEditor

Sanader: Chorvásko dúfa, že EÚ uzná snahy Záhrebu o zadržanie Gotovinu

27.09.2005, 08:57
Autor:
TASRTASR

Chorvátsky premiér Ivo Sanader dnes vyjadril očakávanie, že EÚ uzná snahy jeho krajiny o vypátranie a zadržanie generála Anteho Gotovinu, ktorého haagsky tribunál OSN obžaloval z vojnových zločinov. Podľa Sanadera by mala únia stanoviť nový dátum otvorenia prístupových rokovaní.
EÚ v polovici marca na neurčito odložila otvorenie rokovaní s Chorvátskom kvôli Gotovinovi, ktorý sa od vznesenie žaloby v polovici roku 2001 ukrýva. Únia má situáciu opäť posúdiť 3. októbra. Záhreb tvrdí, že Gotovina z krajiny ušiel.
Sanader pred novinármi vyhlásil, že Chorvátsko od EÚ očakáva "primerané zhodnotenie našich snáh".
Hlavná prokurátorka Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Carla del Ponte, ktorej postoj zohral kľúčovú roku pri odklade otvorenia rozhovorov o členstve Chorvátska v EÚ, má balkánsku krajinu navštíviť tento týždeň. Del Ponte svoju kritiku na adresu Chorvátska nezmiernila a minulý týždeň vyhlásila, že Gotovina sa ukrýva vo františkánskom kláštore na území Chorvátska.
Kauza Gotovina je v otázke spolupráce s ICTY poslednou prekážkou pre otvorenie prístupových rokovaní. EÚ po marcovom odklade vytvorila špeciálnu komisiu, ktorá spoluprácu Záhrebu s Haagom posudzuje nezávisle od del Ponte.
2 ari pel

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:10