StoryEditor

Opätovné zlyhanie rozhovorov medzi Japonskom a KĽDR

08.03.2007, 12:10
Autor:
SITASITA

Aj vo štvrtok opäť zlyhali rozhovory medzi Severnou Kóreou a Japonskom na kórejskom veľvyslanectve vo vietnamskom Hanoji pre vzájomné obviňovanie z krívd z minulosti a ich zľahčovanie. Kórejci napokon stretnutie náhle ukončili bez stanovenia dátumu ďalšieho stretnutia. Aj po roku prerušených diplomatických kontaktov tak zostáva pre Japonsko nevyriešená otázka občanov unesených kórejskými špiónmi v 70. a 80. rokoch minulého storočia a na kórejskej strane odškodnenie za útrapy spôsobené japonskou okupáciou Kórejského polostrova v rokoch 1910-1945 prekážkou pre urovnanie bilaterálnych vzťahov.
Komplikácie pri opätovnom nadviazaní dialógu sa ukázali už v prvý deň naplánovaných dvojdňových rozhovorov, keď Kórejci jednostranne a bez udania dôvodu či stanovenia nového termínu zrušili v stredu naplánované stretnutie.
Normalizácia vzájomných vzťahov je súčasťou februárovej šesťstrannej dohody z Pekingu o ukončení kórejského jadrového programu výmenou za materiálnu pomoc a diplomatické výhody. Vo svetle neúspešných dvojstranných rozhovorov sa Japonsko zatiaľ odmieta spolupodieľať na financovaní dohody z Pekingu
Japonský delegát Koiči Haraguči pripomenul kórejskej strane, že pokrok v americko-kórejských vzťahoch je možný len pokrokom vo vzťahoch medzi Japonskom a KĽDR. Washington už vyzval obe strany na pokračovanie v rozhovoroch aj napriek vzájomným objektívnym historickým traumám.
Pritom neúspešný priebeh rozhovorov v Hanoji je v príkrom protiklade s americko-kórejskými rozhovormi v New Yorku, hoci technicky sú USA od konfliktu na Kórejskom polostrove v rokoch 1950-1953 so Severnou Kóreou stále vo vojnovom stave. O pozitívnom priebehu rozhovorov o normalizácii vzťahov medzi USA a Severnou Kóreou sa pozitívne vyjadril aj hlavný americký vyjednávač Christopher Hill a dodal, že obidve strany sa opäť zídu 19. marca v Pekingu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:47