StoryEditor

Premiéri V4 v Budapešti prerokujú maďarský návrh riešenia rozpočtu EÚ

04.07.2005, 18:24
Autor:
TASRTASR

Tento týždeň sa stretnú v Budapešti predsedovia vlád Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska, aby prerokovali maďarskú iniciatívu týkajúcu sa riešenia prijatia finančnej perspektívy Európskej únie. Povedala to dnes v Budapešti hovorkyňa vlády Boglár Lászlóová.
"Všetci premiéri krajín vyšehradskej štvorky už potvrdili účasť na tomto stretnutí," povedala hovorkyňa na tlačovej besede v reakcii na otázku TASR a dodala, že pravdepodobne podujatia sa zúčastnia aj zástupcovia Rakúska a Slovinska.
Vzhľadom na to, že Budapešť iniciovala návrh súvisiaci s rozpočtom únie pre roky 2007-13, tento bude podľa Lászlóovej hlavnou témou summitu. Presný termín stretnutia zatiaľ nie je známy.
Predseda maďarskej vlády Ferenc Gyurcsány ako premiér predsedajúcej krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) minulý týždeň avizoval, že zvolá summit V4. Témou summitu by mala byť maďarská iniciatíva známa pod názvom Budapeštiansky kompromis.
Ak by sa do konca tohto roka nezrodila dohoda o rozpočte EÚ, podľa maďarského návrhu by potom únia mohla prijať prechodný rozpočet na tri roky, ktorý by bol založený na dohodách dosiahnutých počas luxemburského predsedníctva.
Podľa Gyurcsánya návrh, ktorý označil ako Budapeštiansky kompromis, poslúži dvom cieľom. V prvom rade, aby bol čo najskôr prijatý rozpočet únie, a aby od roku 2010 dostali priestor reformné predstavy na prerobenie štruktúry rozpočtu.
Na budúci týždeň v pondelok sa stretnú v maďarskej metropole aj šéfovia rezortov diplomacií V4, ktorých rokovanie je podľa hovorkyne vlády jedným prvkom podujatí v rámci terajšieho maďarského predsedníctva vo V4.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 07:21