StoryEditor

Tadič: Generál Pavkovič bude v Haagu do dvoch týždňov

15.04.2005, 12:14
Autor:
TASRTASR

Bývalý náčelník generálneho štábu juhoslovanskej armády, generál Nebojša Pavkovič, skončí v najbližších dňoch pred haagskym tribunálom OSN, ktorý ho obžaloval z vojnových zločinov spáchaných v Kosove. V rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt to vyhlásil srbský prezident Boris Tadič.
"Pavkovič bude do dvoch týždňov každopádne v Haagu. Buď dobrovoľne, alebo ako väzeň," povedal Tadič. Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Pavkoviča obžaloval v októbri 2003 spolu s ďalšími troma srbskými generálmi v súvislosti s kosovským konfliktom z rokov 1998-99.
Srbská konzervatívna vláda, ktorá je pod silným tlakom Západu, v ostatnom čase presvedčila viac tucet obžalovaných, aby dobrovoľne predstúpili pred tribunál.
Pavkovič, ktorého analytici označujú za jedného z najvýznamnejších obžalovaných zostávajúcich na slobode, však prostredníctvom svojho právnika oznámil, že do Haagu nemieni odcestovať.
Generál zmizol koncom marca a srbské úrady na neho vydali koncom marca zatykač a začali po ňom pátrať, keď sa nedostavil na proces pred domácim súdom.
Pavkovič je jedným z obvinených v súvislosti s pokusom o zabitie Vuka Draškoviča z júna 2000. Draškovič, momentálne minister zahraničných vecí Srbska a Čiernej Hory (SČH), bol v tom čase popredným predstaviteľom opozície voči režimu juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča.
Európska komisia v utorok odporučila, aby EÚ začala s Belehradom rokovania o asociačnej a stabilizačnej dohode, považované za prvý krok k prípadnému členstvu v únii. Komisia svojím postojom ocenila pozitívny vývoj v otázke spolupráce Belehradu s Haagom.
Tadič v rozhovore pre Die Welt vyjadril nádej, že ministri zahraničných vecí únie návrh EK podporia na stretnutí koncom apríla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 12:53