StoryEditor

Európa zažíva najbláznivejšie počasie za ostatné roky

13.07.2005, 00:13
Autor:
TASRTASR

Európa zažíva najbláznivejšie počasie za ostatné roky. Rakúsko a Nemecko sužujú záplavy, v Chorvátsku vyčíňajú víchrice, Francúzov mučia neznesiteľné horúčavy a Portugalsko zažíva najhoršie suchá za uplynulých viac ako 100 rokov.
Záchranné tímy evakuovali pacientov zo zaplavenej nemocnice v západnom Rakúsku. Združenie súkromných kliník vo Francúzsku oznámilo, že vytvorilo 8000 lôžok pre potenciálne obete horúčav a sucha.
Rozsiahle oblasti Švédska zasiahla rovnaká vlna horúčav, ako obyvateľov Španielska, Portugalska a Francúzska. Vojenské vrtuľníky vylievali hektolitre vody na tisíce hektárov lesného porastu.
Taliansko sa stalo doslova bojovým poľom dvoch frontov počasia. Blesk zabil 18-ročného pastiera v regióne Valle d´Aosta na severozápade Talianska. Horúce počasie si tu vyžiadalo najmenej 21 obetí, predovšetkým z radov starších ľudí. Následné krupobitie zničilo veľké množstvo ovocných stromov, viniča i obilia.
Silné víchrice sprevádzané intenzívnymi dažďami spôsobili záplavy v historickom centre chorvátskeho prístavného mestečka Dubrovník a prinútili turistov i obyvateľov, aby si pri prechádzke malebnými uličkami vykasali nohavice.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:13