StoryEditor

Čínska justícia sľubuje zlepšenie profesionálnych štandardov na súdoch

09.03.2005, 09:57

Čínsky najvyšší sudca a prokurátor dnes prisľúbili, že dôjde k zlepšeniu profesionálnych štandardov na čínskych súdoch a justícia bude vo väčšej miere načúvať hlasu verejnosti.
Vo výročných správach čínskemu parlamentu tiež bez bližších podrobností avizovali prehodnotenie kontroverzného systému udeľovania trestu smrti.
Čínske súdy vymeriavajú najvyšší trest nielen za vraždu, ale aj za niektoré nenásilné trestné činy, ako je napríklad neplatenie daní, a predpokladá sa, že počtom popráv je krajina na prvom mieste na svete.
Tamojšie súdnictvo býva terčom kritiky za časté udeľovanie trestu smrti, nízke profesionálne štandardy a zásahy komunistických predstaviteľov do verdiktov.
Ako však vo svojej výročnej správe konštatoval predseda najvyššieho súdu Siao Jang, súdny systém "sa snaží robiť maximum pre zvýšenie kvality procesov v snahe vyhnúť sa opakovaným sťažnostiam". Prisľúbil tiež viac školení pre sudcov a väčšiu otvorenosť na pojednávaniach.
2 sla ed

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 09:49