StoryEditor

Začiatok rozhovorov s Chorvátskom je úspechom rakúskej diplomacie

05.10.2005, 20:10
Autor:
TASRTASR

Začiatok prístupových rokovaní Európskej únie s Chorvátskom je úspechom rakúskej diplomacie, domnieva sa zahraničnopolitický hovorca parlamentnej frakcie nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej a Kresťanskosociálnej únie (CDU/CSU) Friedbert Pflüger.
Podľa jeho názoru predovšetkým rakúsky spolkový kancelár Wolfgang Schüssel a šéfka rakúskej diplomacie Ursula Plassniková sa nemalou mierou zaslúžili o to, aby bol prekonaný odpor niektorých členských krajín únie voči začiatku prístupových rokovaní s Chorvátskom. Zároveň sa pričinili o to, aby sa napokon v závere "honorovali" výsledky, ktoré dosiahol Záhreb vo svojich integračných ambíciách.
Začiatok prístupových rozhovoroch je podľa Pflügera aj výnimočným úspechom chorvátskeho premiéra Iva Sanadera a jeho kabinetu, ktorý nemal ani dva roky času na to, aby splnil všetky dôležité predpoklady.
Chorvátsko v utorok privítalo začiatok prístupových rokovaní s Európskou úniou úľavou a veľkou vďačnosťou k susednému Rakúsku. Rakúsko sa zasadzovalo za Chorvátsko počas krízových rozhovorov EÚ s Tureckom s argumentom, že prístupové rokovania s Ankarou sa nemôžu začať, ak nebudú zároveň otvorené so Záhrebom. S oboma krajinami sa napokon začali takmer súčasne v noci na utorok.
"Od všetkých 25 krajín EÚ sme dostali plné potvrdenie, že Chorvátsko je európskou demokratickou krajinou," vyhlásil v utorok premiér Ivo Sanader na osobitnom zasadnutí vlády o začiatku prístupových rozhovorov.
"Som hrdý, že sme doviedli Chorvátsko do tejto fázy," dodal. Poďakoval sa Rakúsku a súčasne odmietol špekulácie, že stiahnutie námietok proti rokovaniam s Tureckom výmenou za dohodu o ich začatí s Chorvátskom bolo zo strany Viedne obchodom.
Rakúsko, ktoré od 1. januára preberá rotujúce predsedníctvo EÚ, "len trvalo na tom, aby boli snahy Chorvátska náležite posúdené," dodal Sanader s tým, že jeho krajina bude pripravená na členstvo pred rokom 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 10:22