StoryEditor

Federálny sudca podporil Bushov protiteroristický zákon

14.12.2006, 08:42
Autor:
SITASITA

Federálny sudca v stredu podporil nový vládny zákon v boji proti terorizmu, keď súhlasil s jeho ustanovením, že osoby zadržiavané na americkej vojenskej základni v kubánskom zálive Guantánamo Bay nemajú právo odvolať sa proti svojmu uväzneniu na amerických súdoch. Súdne rozhodnutie amerického obvodného sudcu Jamesa Robertsona je prvým právnym víťazstvom Bieleho domu v súvislosti s kontroverzným Zákonom o vojenských komisiách, ktorý kritizujú demokrati a libertariáni.
Americký prezident George W. Bush podpísal v októbri nový protiteroristický zákon, ktorý pre zadržaných nepriateľských bojovníkov zriaďuje osobitné vojenské tribunály a oberá ich o právo spochybniť svoje zadržanie na amerických súdoch. Podľa Robertsona cudzinci zadržiavaní vo väzniciach mimo územia Spojených štátov nemajú právo odvolať sa na americké súdy proti svojmu uväzneniu. Spomínané právo prináleží len osobám nachádzajúcim sa na území Spojených štátov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 11:16