StoryEditor

Irán bude rokovať s USA, ak sa zlepší ich správanie

15.11.2006, 07:16
Autor:
SITASITA

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v utorok pripustil dialóg so Spojenými štátmi americkými, pokiaľ bude ich správanie korektné. V posledných mesiacoch je to najvýznamnejšie iránske vyhlásenie, že vláda je ochotná rokovať s krajinou, ktorú nazýva Veľký Satan.
"Sme za pozitívnu spoluprácu s celým svetom s výnimkou krajiny, ktorú neuznávame (Izrael)," povedal Ahmadínedžád na tlačovej konferencii. "Nebudeme hovoriť so sionistickým režimom, pretože je to samozvanec a nelegitímna entita. Za určitých podmienok sa však budeme zhovárať s vládou Spojených štátov. Ak by zlepšili svoje správanie, budeme sa s nimi zhovárať," tvrdí prezident. Pre iránsko-americké rozhovory nestanovil žiadne ďalšie podmienky, pričom vládu amerického kolegu Georgea W. Busha obvinil z presadzovania zahraničnej politiky založenej na agresii, útlaku, jednostrannosti a neúcte k iným národom. Nedefinoval ani predmet a rozsah prípadných rozhovorov.
Irán v marci navrhol rozhovory s USA o Iraku, ponuku však neskôr stiahol s odôvodnením, že Washington sa ju pokúša zneužiť. Návrh však zopakoval 5. novembra, čo analytici vysvetľujú vyostrením nepokojov v Iraku a možnou snahou o zmiernenie amerického nátlaku na zavedenie sankcií OSN voči Teheránu za nerešpektovanie výziev na zastavenie jadrového programu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 12:51