StoryEditor

Vláda priznala, že väzňov vymenila za talianskeho novinára

20.03.2007, 17:05
Autor:
SITASITA

Afganská vláda v utorok priznala, že väzňov Talibanu vymenila za talianskeho novinára, ktorého držal Taliban dva týždne v zajatí. Výmena, na základe ktorej sa taliansky novinár Daniele Mastrogiacomo dostal v pondelok na slobodu, bola podľa hovorcu prezidenta Karíma Rahímího "výnimočným opatrením", ktoré sa nebude opakovať. Rahímí reagoval na vzrastajúcu kritiku, ktorá sa na krajinu zosypala pre vyjednávanie s teroristami zo strany OSN a USA.
Korešpondenta denníka La Repubblica zajali 4. marca spolu s jeho dvoma afganskými kolegami, vodičom a tlmočníkom, v provincii Helmand. Novinár povedal, že vodiča priamo pred jeho očami popravili a podľa afganského predstaviteľa sa tlmočník stále nachádza v rukách militantov. Rahímí na otázku, či môže potvrdiť, že novinára vláda vymenila za väzňov Talibanu, odpovedal "áno," no nespresnil ich počet.
"Bolo to výnimočné opatrenie, ktoré sme prijali, pretože si vážime náš vzťah a priateľstvo s Talianskom," povedal hovorca prezidenta. OSN privítala prepustenie novinára, zároveň však povedala: "Čo sa týka otázky vyjednávania, OSN s teroristami nerokuje," povedal agentúre AFP hovorca organizácie Adrian Edwards. Afganská Asociácia nezávislých novinárov uviedla, že dohoda je pre ňu "neakceptovateľná". "Obávame sa, že po tomto druhu výmeny sa stanú novinári terčom a Taliban a al-Kájda budú uskutočňovať viac a viac únosov," povedal prezident asociácie Rahimulláh Samander.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:27