StoryEditor

Belehrad dostane pozmenený návrh o Kosove do stredy

05.03.2007, 13:10
Autor:
SITASITA

Srbsko dostane tento týždeň pozmenený návrh budúceho štatútu Kosova, neočakávajú sa však príliš veľké zmeny oproti pôvodnému plánu, ktorý predpokladá kontrolovanú štátnosť juhosrbskej provincie. Informoval o tom v pondelok Aleksandar Simič, hlavný poradca srbského premiéra Vojislava Koštunicu. Podľa jehoslov vyslanec OSN pre Kosovo Martti Ahtisaari odovzdá plán Srbsku a kosovským Albáncom do stredy. K tomuto kroku dochádza po minulotýždňových rokovaniach vo Viedni, ktoré sa skončili bez dosiahnutia dohody.
Ako Simič povedal, v návrhu "nebude príliš veľa zmien." Zdôraznil pritom, že terajší plán nie je pre Srbsko akceptovateľný, pretože smeruje k nezávislosti Kosova. Podľa Ahtisaariho majú Srbi, snažiaci sa udržať provinciu v rámci srbských hraníc, a etnickí kosovskí Albánci, požadujúci nezávislosť, "diametrálne odlišné" postoje k budúcnosti sporného regiónu. Plán presadzuje pre Kosovo kontrolovanú štátnosť s vlastnou ústavou, armádou, národnou hymnou a vlajkou. Návrh pred vstupom do platnosti musí schváliť Bezpečnostná rada OSN. Podporujú ho Spojené štáty, kritický postoj k nemu má však Rusko, obe krajiny s právom veta v rade.
Štátny tajomník amerického ministerstva zahraničných vecí Daniel Fried má v pondelok pricestovať do Belehradu na rokovania so srbskými predstaviteľmi. "Fried pravdepodobne odovzdá isté posolstvo USA o Kosove," dodal Simič. Ahtisaari pozval srbského prezidenta Borisa Tadiča a Koštunicu na stretnutie vo Viedni 10. marca. Srbskí predstavitelia sa zatiaľ k pozvaniu nevyjadrili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 09:41