StoryEditor

Britská tlač: Londýn sa spamätáva z najhoršieho teroristického útoku v histórii

08.07.2005, 10:52
Autor:
TASRTASR

Dnešné britské denníky sú hrôzostrašným zrkadlom štvrtkového najkrvavejšieho dňa v Británii od konca druhej svetovej vojny.
Londýn sa spamätáva z najhoršieho teroristického útoku vo svojej histórii. Dôležité je teraz vrátiť sa k normálnosti a vyhnúť sa extrémnym emóciám, zhodujú sa všetky noviny. Celé strany fotografií zachytávajúcich skazu a tváre ranených vytvárajú obraz dňa, ktorý noviny označujú za londýnsky 11. september.
Teroristický útok každý viac-menej čakal, napriek tomu šokoval Londýn, píše Independent. Britská metropola ešte stále žiarila olympijským úspechom z predchádzajúceho dňa a premiér krajiny Tony Blair v úlohe hostiteľa vítal v Škótsku najmocnejších lídrov sveta na summite G8. Ráno 7. júla však všetko zmenilo.
Nech už ale bude konečný počet mŕtvych akokoľvek vysoký a akokoľvek silný hnev voči tým, ktorí majú útoky na svedomí, nie je čas pre extrémne emócie, upozorňuje Independent. Faktom je, že toto nebol len útok, ktorého cieľom bolo zasadiť silný úder. Bola to dôkladne premyslená demonštrácia moci teroristických skupín - či už to bola al-Káida alebo niekto iný.
Pozorne naplánovaná akcia dokázala úplne zastaviť centrum Londýna a získať maximálnu publicitu v čase, keď sa mali médiá sústrediť na summit G8. Preto treba reagovať veľmi opatrne a s jasnou hlavou. Nesmie sa dopustiť, aby tento hrozný čin podkopal našu otvorenú spoločnosť, upozorňuje denník.
Podobne reaguje aj Daily Telegraph, ktorý vyzýva: "Pamätajte, že normalita je jediná civilizovaná odpoveď na teror."
Pridáva sa aj Guardian, ktorý v komentári konštatuje, že boj proti terorizmu sa nedá vyhrať vojenskými prostriedkami. Zdôrazňuje, že aj keď vojna v Iraku možno nebola správna, aj keď preto je Londýn teraz terčom útokov, na mieste je len umiernený postoj.
Financial Times sa domnievajú, že lídri krajín G8 majú teraz šancu odpovedať vrahom. A najlepšou odpoveďou by bolo, ak by odložili bokom všetky spory a pochybnosti, a jedným silným hlasom volali po spoločnej globálnej vláde a po globálnom riešení problémov civilizovaným a spravodlivým spôsobom, uzatvárajú Financial Times.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 08:38