StoryEditor

Kremeľ obvinenia z otrávenia Litvinenka odmieta

20.11.2006, 14:50
Autor:
SITASITA
Kremeľ poprel akékoľvek obvinenia, že stojí za otrávením Alexandra Litvinenka, bývalého ruského špióna a známeho kritika ruského prezidenta Vladimira Putina. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil tieto podozrenia za "čistý výmysel".

Kremeľ v pondelok poprel akékoľvek obvinenia, že stojí za otrávením Alexandra Litvinenka, bývalého ruského špióna a známeho kritika ruského prezidenta Vladimira Putina. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil tieto podozrenia za "čistý výmysel". "Nemôžeme sa vyjadrovať k všetkému, čo sa stane Litvinenkovi a nechceme ani komentovať obvinenia voči Kremľu, pretože ide o čistý výmysel," vyhlásil Peskov pre tlačovú agentúru AP. Účasť na otrávení Litvinenka v pondelok poprela i ruská zahraničná spravodajská služba (SVR). "S tým, čo sa stalo Litvinenkovi, nemáme nič spoločné. Ruské bezpečnostné služby už dlhú dobu nevykonali žiadne otrávenia ani inú formu atentátu," uviedol hovorca SVR Sergej Ivanov.
Bývalého ruského tajného agenta a zarytého kritika ruského prezidenta, ktorého koncom minulého mesiaca prijali do londýnskej nemocnice s vážnou otravou, museli v noci z nedele na pondelok premiestniť na jednotku intenzívnej starostlivosti. Informoval o tom šéf oddelenia hematológie londýnskej University College Hospital Stephen Rowley. Bývalý podplukovník Federálnych bezpečnostných služieb (FSB) Litvinenko ochorel po návšteve londýnskej reštaurácie, kde sa stretol s človekom, ktorý mal údajne informácie o vražde ruskej novinárky Anny Politkovskej.
43-ročný Litvinenko, ktorému v roku 2001 Británia udelila politický azyl, utiekol z Ruska po tom, ako prezradil údajný plán FSB zavraždiť ruského magnáta Borisa Berezovského, ktorý v súčasnosti tiež žije na Britských ostrovoch. Litvinenko sa dostal do sporu so súčasným ruským prezidentom ešte v čase, keď Putin viedol FSB. Neskôr napísal knihu o FSB, v ktorej odhaľuje prepojenie FSB s výbuchmi, ktoré v roku 1999 zničili niekoľko obytných budov a pripravili o život okolo 300 ľudí. Útoky proti civilistom, z ktorých ruská vláda obvinila Čečenov, boli jedným z argumentov vtedajšieho premiéra Putina pre vyslanie ruských vojakov do Čečenska. Politkovskaja, najznámejšia kritička Putinovej politiky v Čečensku, ktorú zavraždili minulý mesiac v Moskve, sa údajne s Litvinenkom priatelila.
Podľa londýnskej nemocnice, kde Litvinenko leží, stratil Litvinenko všetky vlasy, neustále vracia a jeho šanca na prežitie je 50-percentná. V prijímacej lekárskej správe sa uvádza, že Litvinenko mal v tele trikrát vyššiu hladinu tália ako je maximum, čo predstavuje smrteľnú dávku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:21