StoryEditor

Benedikt XVI. navštívil synagógu v Kolíne nad Rýnom

19.08.2005, 20:00
Autor:
TASRTASR

Pápež Benedikt XVI. dnes navštívil synagógu v Kolíne nad Rýnom, čím sa stal druhou hlavou katolíckej cirkvi, ktorá zavítala do židovského chrámu. Ako prvý vstúpil do synagógy Ján Pavol II. Stalo sa tak v roku 1986 v Ríme.
Zatiaľ čo kolínsky rabín Netanel Teidelbaum označil pápežovu návštevu za krok smerujúci k mieru, Benedikt XVI. pripomenul spoločné korene judaizmu a kresťanstva a vyzval na dialóg medzi obidvoma komunitami. Pápež súčasne varoval pred narastajúcim antisemitizmom a nepriateľstvom voči cudzincom, pričom vyhlásil, že je dôležité vychovávať mladých tak, aby nezabudli na holokaust. Zdôraznil tiež, že všetci ľudia majú rovnakú dôstojnosť bez ohľadu na svoju kultúru či náboženstvo.
Líder kolínskej židovskej komunity Abraham Lehred požiadal pápeža o otvorenie vatikánskych archívov z obdobia druhej svetovej vojny. Podľa neho by bol tento krok pre židov ďalším znakom historického vedomia a uspokojil by kritiku.
Židovské skupiny požadujú úplné sprístupnenie archívov tvrdiac, že by to pomohlo odhaliť pozíciu pápeža Pia XII., ktorý bol hlavou katolíckej cirkvi v rokoch 1939-58. Mnohí židia tvrdia, že pred holokaustom zatváral oči. Vatikán však takéto obvinenia odmieta. Pius XII. podľa cirkevných predstaviteľov pracoval v úzadí s cieľom zachrániť židov a neozýval sa hlasnejšie z obáv pred možnými nacistickými represáliami v Európe. Archívy sú zatiaľ otvorené len čiastočne.
Kolínsku synagógu nacisti počas tzv. Krištáľovej noci v roku 1938 zničili. Krištáľová noc bola začiatkom protižidovských opatrení označovaných ako arizácia, pri ktorých židom brali ich obchody a podniky. Tento pogrom bol predprípravou na holokaust, počas ktorého zahynulo v nacistických vyhladzovacích táboroch šesť miliónov židov. Zreštaurovaná bola o 21 rokov neskôr.
Večer sa hlava katolíckej cirkvi stretne so zástupcami evanjelickej cirkvi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:34