StoryEditor

EK plánuje výrazne zvýšiť financovanie bezpečnostného výskumu

02.08.2005, 19:12
Autor:
TASRTASR

Európska komisia dnes oznámila, že od roku 2007 plánuje vynakladať 250 miliónov eur ročne na výskum zameraný na zvýšenie bezpečnosti proti teroristickým útokom vo verejnej doprave, predovšetkým metre a železniciach.
Tento rok chce EK vynaložiť 15 miliónov eur na 13 takýchto projektov, vrátane výskumu umiestnenia senzorov, kamier, pozemných radarov a snímačov v železničných sieťach. Vzhľadom na dôležitosť bezpečnostného výskumu navrhuje túto sumu podstatne zvýšiť na uvedených približne 250 miliónov eur ročne.
"Nedávne udalosti v Londýne ukazujú, aké zraniteľné teroristickými útokmi sú systémy verejnej dopravy," uviedol komisár EÚ pre priemysel a podnikanie Günter Verheugen.
Návrhy na zvýšenie výdavkov na cielený výskum musia schváliť členské krajiny v rámci rozpočtu na obdobie rokov 2007-13, ktorý je stále neuzavretý.
K projektom, vedeným firmami sídliacimi v Taliansku, Nemecku, Francúzsku, Švédsku, Británii a Rakúsku, patria v prvej sérii financovania tiež plány na urýchlenie krízového riadenia, ako aj zvýšenia bezpečnosti diaľnic.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 07:15