StoryEditor

BMA: Tisícky britských lekárov nemôžu nájsť prácu

20.09.2005, 14:43
Autor:
TASRTASR

Tisícky mladých britských lekárov si možno kvôli nedostatku pracovných miest nebudú schopní nájsť zamestnanie a problém by mohol byť ešte horší ako sa zdá. Dnes to vyhlásila Britská lekárska asociácia (BMA).
"Vieme, že existuje problém a usilovne pracujeme s vládou na jeho riešení," povedal Jo Hilbourne, novozvolený predseda Výboru mladých lekárov pri BMA.
Ministerstvo zdravotníctva však Hilbournom uvedené čísla spochybnilo a označilo ich za zavádzajúce.
BMA v júli varovala, že pre nedostatok vhodných miest bude mať problémy so zamestnaním najmenej 2000 lekárov, ktorí práve dokončili vzdelávanie. Podľa asociácie problém vznikol kvôli tomu, že expanzia miest na lekárskych školách nebola sprevádzaná vytvorením primeraného počtu miest na získanie praxe alebo pracovných postov na vyššej úrovni. K situácii prispel aj príliv lekárov zo zahraničia.
Augustový prieskum medzi 2356 čerstvými lekármi zistil, že takmer každý desiaty nebol schopný nájsť si prácu. Podľa BMA, ak tento pomer platí po celej krajine, znamená to, že postihnutých môže byť do 3000 lekárov, ktorí budú nútení odísť do cudziny.
"Títo ľudia veľmi túžia pracovať pre britské zdravotníctvo a strávili veľa rokov svojho života štúdiom, čo daňových poplatníkov stálo obrovské peniaze," povedal Hilbourne.
Ministerstvo zdravotníctva však vyhlásilo, že aktívne neverbuje mladých lekárov zo zahraničia a že je len asi stovka mladých britských lekárov, ktorí sú momentálne bez práce.
"Ministerstvo zdravotníctva nesúhlasí s tým, že ´tisícky´ mladých lekárov vyštudovaných v Spojenom kráľovstve sú bez práce, osobitne keď sú pracovné príležitosti naďalej inzerované každý týždeň," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.
Ako dodalo, z Británie každý rok odíde niekoľko absolventov lekárskych fakúlt, aby získali atestáciu v zahraničí, napríklad v Austrálii alebo Novom Zélande. Poprelo však, že sú navždy stratení pre britské zdravotníctvo. "Väčšina tých, čo idú do zahraničia, sa vrátia do Anglicka, aby pokračovali vo svojich kariérach, obohatení o skúsenosti zo zámoria."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:13