StoryEditor

Bývalý iránsky prezident Chatámí sa stretol s pápežom

04.05.2007, 15:52
Autor:
SITASITA

Bývalý iránsky prezident Chatámí sa v piatok stretol s pápežom
Benediktom XVI. vo Vatikáne. Pre Vatikán boli rozhovory možnosťou zmierniť napätie s moslimami, ktoré nasledovalo po minuloročných výrokoch pápeža, v ktorých islam spájal s násilím.
Vatikán informoval, že Chatámí diskutoval počas polhodinového stretnutia s pápežom "o potrebe zmierlivého dialógu medzi kultúrami s cieľom prekonať napätie, typické pre dnešné časy". Hovorili aj o podmienkach kresťanov v regióne Blízkeho východu a o potrebe "zvýšenia iniciatívy medzinárodného spoločenstva na začatie intenzívnych rokovaní v prospech blízkovýchodného regiónu". Za takú iniciatívu Vatikán považuje súčasné rokovania v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch o bezpečnosti Iraku.
Benedikt XVI. vyjadril ľútosť nad tým, že stredoveký text, ktorý citoval počas návštevy Nemecka v roku 2006, a ktorý označoval niektoré učenia proroka Mohameda za "zlé a neľudské", pohoršil moslimov. Znakom zlepšenia vzťahov s moslimami bola pápežova úspešná návšteva v prevažne moslimskom Turecku v novembri.
Chatámí je známy nielen pre jeho úporný boj o zmiernenie tvrdého klerikálneho režimu v Iráne, ale aj pre umiernený náboženský postoj. Po smrti Jána Pavla II. Chatámí vzdal úctu zosnulému pápežovi za jeho úsilie pri presadzovaní dialógu medzi islamom a kresťanstvom. Zosnulého pápeža nazval vodcom katolíkov, ktorý bol oduševneným priekopníkom dialógu medzi civilizáciami, medzi vierovyznaniami a osobitne medzi islamom a kresťanstvom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:31