StoryEditor

Francúzsky parlament zmiernil kontroverzný zákon

12.04.2006, 18:41
Autor:
SITASITA

Dolná komora francúzskeho parlamentu v stredu schválila zákon, ktorý v pracovnom práve nahradí ustanovenia o Prvej pracovnej zmluve (CPE). Národné zhromaždenie ho po dlhej debate prijalo v pomere hlasov 151:93. Návrh zákona musí ešte schváliť horná komora - Senát, ktorý by to mohol urobiť ešte do piatku. Prezident Jacques Chirac by tak mohol vyhlásiť platnosť zákona do 15 dní.
Kontroverznou CPE chcela vláda premiéra de Villepina motivovať firmy, aby zamestnávaním mladých ľudí pomohli znížiť vysokú nezamestnanosť. Zamestnávatelia mohli prepustiť pracovníkov do 26 rokov bez udania príčiny počas dvojročnej skúšobnej lehoty. Nezamestnanosť v tejto vekovej kategórii je najvyššia v Európe a dosahuje 22 percent, na prisťahovaleckých predmestiach dokonca vyše 50 percent.
CPE nahradí zákon s názvom Prístup mladých ľudí do aktívneho života vo firmách. Firmy, ktoré zamestnajú mladých ľudí do 26 rokov bez kvalifikácie alebo zo 750 problémových predmestí s vysokou nezamestnanosťou, dostanú mesačnú pomoc 400 eur počas prvého roka a 200 eur v nasledujúcom roku. Mladí ľudia budú mať právo na ďalšie vzdelávanie v profesii a na špeciálny dohľad. Podľa odhadov náklady počas prvých dvoch rokov dosiahnu asi 450 miliónov eur.
Vláda tak musela po jedenástich týždňoch nepokojov ustúpiť nátlaku študentov a odborov. Spoločenská kríza zároveň výrazne oslabila pravicové vedenie krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 03:39