StoryEditor

FAO: Vírus vtáčej chrípky sa pravdepodobne dostane aj do Európy

31.08.2005, 17:44
Autor:
TASRTASR

Vírus vtáčej chrípky sa pravdepodobne rozšíri do Európy, na Blízky východ, do južnej Ázie a Afriky, varovala dnes Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) s výzvou, aby ohrozené krajiny zvýšili dozor a pripravili krízové plány.
Podľa FAO vírus pravdepodobne prenesú na veľké vzdialenosti divo žijúce vodné vtáky. Zo Sibíri, kam sa nedávno dostal, ho môžu preniesť do oblasti Kaspického a Čierneho mora "v predvídateľnej budúcnosti" a tieto regióny sa s balkánskymi krajinami môžu pre vtáčiu chrípku stať vstupnou bránou do Európy.
Trasy migrácie vtákov tiež prechádzajú Azerbajdžanom, Iránom, Irakom, Gruzínskom, Ukrajinou a niektorými stredomorskými krajinami, kde je výskyt vtáčej chrípky tiež možný. Riziko hrozí tiež Bangladéšu a v menšej miere Indii, uviedla organizácia.
Kmeň vtáčej chrípky H5N1 si v Ázii vyžiadal takmer 60 ľudských obetí, zatiaľ však nedochádza k jeho prenosu medzi ľuďmi, čo sa podľa obáv odborníkov môže zmeniť v prípade mutácie vírusu a viesť k nebezpečnej pandémii.
V Rusku vtáčia chrípka zabila okolo 11.000 vtákov a podnietila úrady k likvidácii 127.000 ďalších, nákaza u človeka nebola zaznamenaná. Odborníkov situácia znepokojuje, vyjadrili však optimizmus, že európske krajiny by dokázali potlačiť chorobu skôr, než sa začne rozširovať aj na ľudí.
Podľa mnohých odborníkov bude vírus v Európe zistený skôr než v Ázii, pričom ľudia tu nežijú na malom priestore spolu so zvieratami ako vo veľkej časti juhovýchodnej Ázie. Európsky hydinársky priemysel je tiež lepšie vybavený na ochranu hydiny pred kontaktom s divokými vtákmi.
Hlavný veterinárny predstaviteľ FAO Joseph Domenech však vyjadril znepokojenie v súvislosti so schopnosťou odhaliť a zastaviť vtáčiu chrípku v chudobných krajinách na juhovýchode Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:08