StoryEditor

Premiéri vyzvali na novú ústavnú zmluvu EÚ

19.02.2007, 17:14
Autor:
SITASITA

Poľsko a Česká republika v pondelok vyzvali krajiny Európskej únie, aby sa nepokúšali opäť presadiť už odmietnutú ústavu a zamerali sa na zostavenie novej stručnejšej zmluvy. "Potrebujeme pozitívnu iniciatívu, v ktorej by naše dve krajiny mali zohrávať dôležitú úlohu," povedal poľský premiér Jaroslaw Kaczynski na spoločnej tlačovej konferencii s českým partnerom Mirkom Topolánkom. "Prikláňame sa k myšlienke, aby záležitosti EÚ boli riadené prostredníctvom základnej zmluvy. Európa to potrebuje," povedal Kaczynski. "Ani Európa, ani Európska únia nie je dnes v kríze. Nie je dôvod ponáhľať sa s tým. A originálna verzia má ďaleko od ideálu," povedal.
Poľský denník Rzeczpospolita a český denník Mladá Fronta Dnes v pondelok zverejnili spoločné stanovisko Kaczynského a Topolánka, v ktorom sa obaja premiéri zamerali na euroústavu. "Musíme sa spýtať sami seba, či má zmysel míňať našu energiu na pokusy oživiť existujúci návrh," napísali. "Možno by malo väčší zmysel vytvoriť nový základ pre spoluprácu, ktorá by bola jasnejšia a vyžadovala by si menej byrokracie."
Projekt európskej ústavy bol zablokovaný potom, čo holandskí a francúzski voliči odmietli v referendách v roku 2005 jej pôvodnú verziu. Súčasné nemecké predsedníctvo EÚ sa pokúša teraz projekt vzkriesiť a do konca júna sľubuje cestovnú mapu pre upravenú ústavnú zmluvu. Na intenzite však naberajú hlasy požadujúce len tzv. "mini-zmluvu".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 18:12