StoryEditor

Rastú obavy o francúzskych a afganských rukojemníkov

09.04.2007, 19:52
Autor:
SITASITA

Po poprave afganského novinára a hrozbe Talibanu, že zabije jedného z piatich zadržiavaných afganských lekárov, rastú obavy aj o osud dvoch unesených francúzskych humanitárnych pracovníkov. Ako uviedol Taliban, reportéra Adžmala Nakšbandího, ktorého uniesli minulý mesiac s talianskym novinárom Daniele Mastrogiacomom, popravili z dôvodu nesplnenia ich požiadaviek na prepustenie väznených povstalcov zo strany afganskej vlády.
Korešpondenta talianskeho denníka La Repubblica Mastrogiacoma prepustili po dvoch týždňoch v zajatí v rámci kontroverznej výmeny za piatich väzňov Talibanu. Jeho afganského vodiča popravili sťatím. "Zabili sme Adžmala, aby sme verejnosti ukázali, že (prezident Hámid) Karzaj sa nestará o Afgancov," uviedol hovorca Talibanu Šuhaábuddín Atal pre AFP. "Prepustil piatich členov Talibanu za cudzinca, ale odmietol vymeniť dvoch členov Talibanu za Adžmala."
Taliban uviedol, že má v rukách francúzskeho muža a ženu, ako aj troch Afgancov, ktorých uniesli v juhozápadnej provincii Nimroz v utorok minulý týždeň. Povstalci zatiaľ nepredložili požiadavky na ich prepustenie. Atal povedal, že lídri Talibanu o osude francúzskych humanitárnych pracovníkov z organizácie Terre d'Enfance (Svet za naše deti) rozhodnú "v najbližších dňoch". Ako tiež vyhlásil, Taliban popraví jedného z piatich afganských zdravotníkov, ktorých uniesli 27. marca v juhoafganskej provincii Kandahar, ak vláda nebude súhlasiť s rozhovormi. "Zabijeme jedného z lekárov, ak vláda nezačne vyjednávať pred 15. aprílom." Atal dodal, že o osude štyroch ďalších medikov bude rozhodnuté neskôr.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:58