StoryEditor

Už v roku 2040 môže byť severný pól v lete bez ľadu

12.12.2006, 12:33
Autor:
SITASITA
Arktída by o 35 rokov mohla byť počas letných mesiacov bez ľadu, ak budú ľudia naďalej vypúšťať toľko skleníkových plynov do atmosféry ako v súčasnosti. Uviedli to americkí vedci z Washingtonskej univerzity.

Arktída by o 35 rokov mohla byť počas letných mesiacov bez ľadu, ak budú ľudia naďalej vypúšťať toľko skleníkových plynov do atmosféry ako v súčasnosti. Uviedli to americkí vedci z Washingtonskej univerzity pre časopis Geophysical Research Letters. Okrem toho má byť ľadová pokrývka aj v zime tenšia. Redukcia skleníkových plynov by mohla tento trend ešte zvrátiť, uviedla vedúca tímu Marika Hollandová. Európski vedci nedávno predpovedali, že ľad by v oblasti Severného pólu mohol v letných mesiacoch zmiznúť do roku 2080.
Počítačová simulácia Hollandovej a jej kolegov znázorňuje v lete v roku 2040 len malé ľadové hromady pri pobreží Grónska a Kanady. Hrúbka dnes trojmetrovej zimnej ľadovej masy by do roku 2040 klesla výrazne pod hranicou jedného metra. Vedci tento rýchly úbytok ľadu odôvodňujú tým, že v porovnaní s ľadom otvorené a tmavé vodné plochy intenzívnejšie absorbujú teplo zo slnečných lúčov, čo vedie ďalej k efektu, že čím viac ľadu sa roztopí, tým viac sa more oteplí.
Experti z európskeho klimatického projektu DAMOCLES začiatkom decembra varovali, že otepľovanie Zeme ohrozuje nielen ľadové medvede, ale aj ryby. Na projekte sa zúčastňuje 45 výskumných inštitútov z 12 európskych krajín v spolupráci s USA, Kanadou a Japonskom. Jedným z hlavných cieľov projektu je zostaviť precízny model prognóz pre Arktídu. Podľa súčasných poznatkov sa ľadom pokryté plochy na moriach Arktídy za posledných 30 rokov zmenšili o 30 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 12:05