StoryEditor

Vyslanec OSN pre Kosovo je nespokojný s tamojšou situáciou

18.08.2005, 19:42
Autor:
TASRTASR

Osobitný vyslanec OSN pre Kosovo Kai Eide dnes vyjadril nespokojnosť s vývojom situácie a stavom demokratických štandardov v provincii.
Eide po stretnutí s kosovským prezidentom Ibrahimom Rugovom v Prištine povedal, že je sklamaný z niektorých rozhovorov, ktoré v Kosove viedol a z návštev v niektorých častiach provincie.
Nórsky diplomat vyjadril sklamanie aj z predchádzajúcej návštevy v Belehrade. "Chcel by som vidieť pokroky," zdôraznil.
Eide momentálne pracuje na hodnotiacej správe, v ktorej sa vyjadrí, či Kosovo splnilo Spojenými národmi stanovené štandardy v oblastiach ako demokracia, práva menšín a vláda zákona. Splnením týchto štandardov OSN podmieňuje otvorenie rokovaní o konečnom štatúte Kosova. Tie by sa v prípade pozitívneho verdiktu mohli začať na jeseň.
Eide sa nevyjadril k obsahu svojej správy o situácii v Kosove, ktorú má generálnemu tajomníkovi OSN Kofimu Annanovi predložiť septembri. Rugova vyjadril nádej, že Eideho správa bude pozitívna.
Kosovo oficiálne zostáva súčasťou Srbska a Čiernej Hory (SČH) a pod správou OSN je od júna 1999, keď sa skončili nálety NATO na vtedajšiu Juhosláviu, ktorými aliancia zasiahla do konfliktu medzi kosovskoalbánskymi separatistami a jednotkami Belehradu, obviňovanými z brutality proti civilistom.
Kosovskí Albánci, ktorí tvoria 90 percent dvojmiliónovej populácie provincie, trvajú na nezávislosti, čo však odmieta srbská strana. Belehrad navrhuje riešenie "viac ako autonómia, menej ako nezávislosť".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 06:55