StoryEditor

Grécko upozorňuje OSN na názov letiska v Skopje

05.01.2007, 15:24
Autor:
SITASITA
Grécko pozvalo osobitného splnomocnenca OSN Matthewa Nimetza na rokovanie o Macedónsku. To oficiálne zmenilo názov svojho najväčšieho letiska v hlavnom meste Skopje, a pomenovalo ho po Alexandrovi Veľkom.

Grécko pozvalo osobitného splnomocnenca OSN Matthewa Nimetza na rokovanie o Macedónsku 12. januára, informovalo v piatok grécke ministerstvo zahraničných vecí. Macedónsko pred týždňom oficiálne zmenilo názov svojho najväčšieho letiska, ktoré sa nachádza v hlavnom meste Skopje, a pomenovalo ho po Alexandrovi Veľkom. Tento krok vyvolal vlnu protestov v Grécku, ktoré trvá na tom, že severný sused nemá nárok na prisvojenie si gréckeho kultúrneho dedičstva.
"V čase, keď dva balkánske národy Bulharsko a Rumunsko ako aj celá oblasť smerujú k budúcnosti a do Európy, iná vláda sa vracia o 2500 rokov dozadu," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí George Koumoutsakos pre agentúru AFP. Dodal, že Grécko pozvalo predstaviteľa OSN, aby ho informovalo o situácii a poslednom vývoji v pretrvávajúcom spore, nakoľko Grécko nechce uznať oficiálny názov bývalej juhoslovanskej republiky, ktorá sa odtrhla od Belehradu v roku 1991 a medzinárodne je uznávaná ako Macedónsko. Atény sa vyhrážajú, že budú blokovať snahy Macedónska vstúpiť do EÚ a NATO, pokým krajina neprijme kompromis ohľadne svojho názvu.
Nimetz v apríli 2005 predložil návrh, aby sa Macedónsko volalo Republika Makedonia-Skopje, s čím Atény súhlasili, ale Skopje to odmietlo. O šesť mesiacov neskôr Nimetz navrhol inú možnosť, ktorá nebola verejne publikovaná, ktorú však naopak odmietli Atény.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 22:08