StoryEditor

Ahmadínedžád: Tí, čo sa dopustia agresie voči Iránu, dostanú facku

24.05.2006, 12:20
Autor:
SITASITA

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v stredu hrdo vyhlásil, že islamskej republike sa podarilo zrealizovať kompletný palivový cyklus a tento úspech nazval "historickou fackou" akémukoľvek útočníkovi.
"Dnes Irán zvláda celý palivový cyklus, od začiatku až do konca, a to vďaka mladým iránskym vedcom," povedal prezident v prejave v pohraničnom meste Chorramšáhr pri príležitosti spomienkovej slávnosti na jednu z najkrvavejších bitiek iracko-iránskej vojny v rokoch 1980-88. "Nepriatelia sa snažia intrigovať a chcú medzi Iráncami vyvolať rozpory, aby sme sa prestali dožadovať svojich práv," povedal prezident. "Ale ak čo i len v najmenšej miere poškodia iránsky ľud, ak sa dopustia čo i len nepatrnej agresie, dostanú historickú facku," dodal.
V stredu v televíznom prejave Ahmadínedžád okrem toho vyhlásil, že Spojeným štátom americkým a ich spojencom sa v krajine nepodarí vyvolať etnické rozbroje. Vyhlásil to deň po tom, ako Irán zastavil vydávanie štátneho denníka a zadržal editora a karikaturistu z dôvodu zverejnenia karikatúry, ktorá vyvolala nepokoje v severozápadnom Iráne. "(USA a ich spojenci) si musia byť vedomí toho, že sa im v našom drahom iránskom štáte nepodarí vyvolať rozpory a názorové rozdiely prostredníctvom zúfalých pokusov," vyhlásil Ahmadínedžád v naživo vysielanom prejave v štátnej televízii.
Iránska polícia v utorok zatkla 54 ľudí po výtržnostiach príslušníkov azerbajdžanskej národnosti, ktorých rozhnevala karikatúra v novinách. Karikatúra v piatkovom vydaní iránskych novín zobrazovala etnického Azerbajdžanca ako švába, čo vyvolalo zrážky medzi políciou a tisíckami ľudí v meste Tabríz na severozápade krajiny. Miestny predstaviteľ ministerstva spravodajstva, ktorý sa predstavil ako Valizádí, pre iránsku študentskú tlačovú agentúru ISNA povedal, že všetkých, ktorí podnecovali k vandalizmu, podporovali cudzinci a mali aj účasť na problémoch v Chúzestáne. Na ropu bohatú provinciu Chúzestán na juhozápade krajiny obývajú prevažne Arabi a vlani bola dejiskom série bombových útokov. Valizádí zároveň obvinil Spojené štáty a Izrael zo snahy o podnecovanie etnických konfliktov v Iráne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 00:49