StoryEditor

Bieloruskú aktivistku odsúdili na dva roky väzenia

24.10.2006, 07:35
Autor:
SITASITA

Súd v Minsku odsúdil v pondelok bieloruskú ochrankyňu ľudských práv na dva roky väzenia za jej vyjadrenie, že autoritársky prezident Alexander Lukašenko potrebuje psychiatrické vyšetrenie. Pri usvedčení Jekateriny Sadovskej súd poukázal na nezverejnené vyhlásenie jej organizácie Veče, ktorá vyzývala na bojkot marcových prezidentských volieb a obviňovala ruských špeciálnych agentov z podpory "bieloruského diktátora". "V Bielorusku vás súdia dokonca za vaše myšlienky," povedala Sadovskaja po vynesení rozsudku. "Lukašenko zmenil ľudské práva v Bielorusku na prázdne slová."
Vyhlásenie s dátumom 21. január, za ktoré aktivistku odsúdili, polícia našla a skonfiškovala počas prehliadky jej bytu, hoci ho nikde nedistribuovala. Sadovskaja počas procesu potvrdila, že je autorkou vyhlásenia. Súd jej zároveň uložil pokutu 4 milióny bieloruských rubľov (takmer 60 tisíc SKK) za to, že sudcom údajne spôsobila morálnu ujmu. Šesťdesiatročnú aktivistku v minulosti zatkli a pokutovali niekoľkokrát preto, že sa pokúšala organizovať demonštrácie žiadajúce od bieloruských úradov rešpektovanie ľudských práv.
Lukašenko, ktorý v Bielorusku vládne viac ako desaťročie, je na Západe vydedencom preto, že krajine vládne železnou rukou a potláča opozíciu. Marcové prezidentské voľby, v ktorých Lukašenko opäť zvíťazil, boli podľa pozorovateľov zmanipulované.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 19:21