StoryEditor

Lavrov: Bolo by kontraproduktívne referovať o Iráne v BR OSN

21.09.2005, 13:00
Autor:
TASRTASR

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil za "kontraproduktívne" návrhy USA a EÚ, aby sa o iránskom jadrovom programe referovalo na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Informovala o tom dnes tlačová agentúra RIA Novosti.
Rusko, ktoré v Iráne vybudovalo jadrovú elektráreň za miliardu dolárov (okolo 30 miliárd Sk) a krajinu vníma ako dôležitého obchodného partnera, odoláva tlaku EÚ a USA na postúpenie prípadu jadrového programu Teheránu BR OSN.
EÚ v utorok členom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) predložila návrh rezolúcie, podľa ktorého má byť Irán nahlásený BR OSN kvôli porušeniu medzinárodných záväzkov týkajúcich sa jeho jadrového programu.
"Kým Irán spolupracuje s MAAE, kým neobohacuje urán a dodržiava moratórium, kým v krajine pôsobia inšpektori MAAE, bolo by kontraproduktívne nahlásiť túto záležitosť Bezpečnostnej rade OSN," povedal Lavrov v prejave prednesenom na pôde Stanfordskej univerzity v San Franciscu.
Takýto postup by podľa jeho slov viedol k "nepotrebnému politizovaniu situácie".
"Irán neporušuje svoje záväzky a jeho postup nie je hrozbou pre režim nešírenia zbraní," uviedol šéf ruskej diplomacie.
Irán popiera obvinenia USA a EÚ z tajnej snahy o vývoj jadrových zbraní. V prípade nahlásenia BR OSN v utorok pohrozil obnovením obohacovania uránu a prehodnotenia svojho postoja k inšpekciám MAAE a Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 17:30