StoryEditor

Kontroverzný zásah polície proti technu je už na pôde Senátu

05.08.2005, 16:11
Autor:
TASRTASR

vrdý zásah českej polície proti účastníkom technopárty CzechTek 2005, ku ktorému došlo minulý týždeň v sobotu na západe Čiech v okrese Tachov, sa stal témou diskusie v hornej komore českého parlamentu Senáte.
Väčšina senátorov, ktorí sa do rozpravy prihlásili, označuje zásah polície proti mladým ľuďom za neprimeraný, niektorí dokonca za protiprávny. Postup polície a ministerstva vnútra obhajovali iba niektorí zákonodarcovia z radov ČSSD a KSČM.
Podľa predsedu Senátu Přemysla Sobotku, zásah polície proti účastníkom technopárty vyvolala verejná výzva premiéra Jiřího Paroubka, ktorý preto nesie politickú zodpovednosť. Sobotka sa pozastavil aj nad tým, že minister vnútra František Bublan najmenej trikrát verejne klamal o okolnostiach prenájmu pozemku pre technopárty, o súhlase štátneho zástupcu a o trestných oznámeniach majiteľov okolitých pozemkov.
Senátor Martin Mejstřík, jeden z účastníkov a študentských vodcov Nežnej revolúcie, udalosti z minulého týždňa na západe Čiech prirovnal k zásahu polície proti študentom 17. novembra 1989 na Národnej triede v Prahe.
Behá mi z toho po chrbte mráz, komentoval senátor brutalitu zasahujúcich policajtov. Člen hornej komory českého parlamentu však nepovažuje za hlavných vinníkov zasahujúcich policajtov, ale ich veliteľov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:42