StoryEditor

Riceová vyzvala Peking na spolupráci pri sankciách proti KĽDR

20.10.2006, 13:37
Autor:
SITASITA

Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová v piatok vyzvala Čínu, aby sa v plnom rozsahu zúčastňovala na plnení sankcií, ktoré Bezpečnostná rada (BR) Organizácie spojených národov schválila proti Severnej Kórei (KĽDR) v reakcii na jej nukleárny test. Riceová v Pekingu na rokovaniach so svojim čínskym rezortným kolegom Li Čao-singom zdôraznila úlohu Číny pri inšpekciách severokórejských lodí a Severnú Kóreu znova vyzvala, aby sa bezpodmienečne vrátila k šesťstranným rokovaniam o ukončení jej jadrového programu.
Čína je najdôležitejší partner komunistického režimu v Pchjongjangu v oblasti obchodu a humanitárnej spolupráce a pri vynucovaní sankcií má kľúčový význam. V otázke kontroly severokórejských lodí v zmysle sankcií BR zaznievali z Pekingu nejednoznačné hlasy. Li Čao-Sing po stretnutí s Riceovou konštatoval, že Čína si ako členský štát OSN a stály člen BR uvedomuje svoje relevantné medzinárodné záväzky a všetky zúčastnené strany sporu vyzval, aby postupovali rozvážne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:39